Hvad er Adiabatisk køling?

Adiabatisk køling - eller adiabatisk proces - er en evaporativ nedkølingsproces, der fungerer gennem fordampningen af vand. Kølemidlet for en adiabatisk proces er altså vand, hvor andre nedkølingsmetoder blandt andet anvender kunstige sammensætninger (for eksempel HFC-gasser, der kan være skadelige for miljøet).

Adiabatisk køling – også kaldet evaporativ køling – er derfor et mere miljøbevidst valg. Derudover kan der opnås stor effektivitet med adiabatisk nedkøling, så du også opnår en mere omkostningseffektiv nedkøling og ventilation. 

Med det rette evaporative kølesystem kan du spare op mod 90% af den energi, som et mekanisk kølesystem forbruger – uden at gå på kompromis med effekten af nedkølingen, da begge kølesystemer kan opnå nogenlunde samme temperaturer. 

Et traditionelt, mekanisk kølesystem vil også typisk recirkulere den samme luft, hvilket er dårligt for indeklimaet. I modsætning hertil bruger et evaporativt kølesystem frisk luft, så det også forbedrer indeluften markant.

Hvordan fungerer adiabatiske kølesystemer?

Hvordan et adiabatisk kølesystem fungerer, afhænger af, hvilken adiabatisk proces systemet gør brug af. Der findes nemlig tre forskellige processer:

  1. Direkte evaporativ køling
  2. Indirekte evaporativ køling
  3. Indirekte/direkte (to-trins) evaporativ køling

Den mest udbredte proces at anvende er direkte evaporativ køling. Et kølesystem, der anvender direkte evaporativ køling, suger varm luft ind i sig, og fører denne luft gennem en samling af kølepads, der løbende holdes fugtige ved hjælp af en vandpumpe. 

Når den varme luft bevæger sig gennem disse kølepads, fordampes væsken og luftmassen bliver nedkølet og fugtig. 

Denne koldere og fugtigere luft blæses tilbage til rummet, hvilket får temperaturen i rummet til at falde. Denne luft kan nå temperaturer ned til 10-15 °C, men luften er samtidig meget fugtig. 

Det er derfor ikke den oplagte løsning til kontorbygninger, hvor der færdes mennesker. Her vil indirekte/direkte evaporativ køling være mere oplagt, fordi luftmassen her vil være væsentligt mindre fugtig.

Direkte evaporativ køling

Direkte evaporativ køling er den mest udbredte adiabatiske køleteknik. Den kaldes direkte, fordi der er direkte interaktion mellem vandet og luften, der anvendes i systemet. I denne proces fordampes vand direkte til en strøm af opvarmet luft for at lette afkølingen.

Indirekte evaporativ køling

Ved indirekte evaporativ køling fordampes vand separat i en luftsøjle, der holdes adskilt fra den luftstrøm, der anvendes til køling. I denne proces sker varmeudvekslingen ved overfladen af rørene, som den opvarmede luft ledes igennem. Den fugtige, fordampede luft, der passerer over ydersiden af varmluftkanalerne, absorberer varmen og køler herved luften i kanalerne.

Indirekte/direkte (to-trins) evaporativ køling

Denne to-trins-proces inkorporerer elementer af både direkte og indirekte evaporativ køling. Det første trin i processen er indirekte køling, som opnås ved at recirkulere koldt vand i en varmeveksler for at fjerne varme fra den omgivende luft.

I den anden halvdel af processen reduceres lufttemperaturen yderligere ved at bringe luften i direkte kontakt med det fordampende vand. Herved falder temperaturen til det ønskede niveau.

Kombination af både direkte og indirekte afkølingsfaser giver mulighed for hurtigere afkøling til endnu lavere temperaturer, end hvad der opnås med de enkelte metoder hver for sig. To-trins-køling er også mere energi- og omkostningsbesparende samt et mere miljøvenligt alternativ til andre selvstændige adiabatiske kølemetoder.